Love for the best .
FEBRUARI 2018 !!

Isnin, 19 Februari 2018

TIDAK SEMBANG : Semangat Mendaki Gunung Lambak, Kluang, Johor

Hi ! How are you today ?



Gunung Lambak Kluang, Johor ||  Yes, seorang Nona mendaki gunung ! Amboi, last masa zaman U dulu, dah beberapa tahun lepas...........sengaja uji stamina kan ~

Gunung Lambak merupakan salah satu gunung yang berada di Johor. Ketinggiannya cuma 510 meter (1673 kaki) dari aras laut. Ada yang review gunung nih tidaklah terlalu tinggi, tapi cukup untuk buat Nona mengah walaupun baru memulakan pendakian... HA HA.

                                                    

Kami bergerak pada 30/01/18, 6 petang. Sampai-sampai je dah malam. Aktiviti malam memang ada, tuh akan diceritakan kemudian ok.

Next 31/12/18, kami bergerak seawal 7 pagi ke Gunung Lambak. Excited bukan main, al-maklumlah..dah lama tak mendaki.

Ok, ada dua pintu masuk, satu masuk dari jambatan gantung, satu lagi dari tempat parking yang di bawah ni. Kami tak lalu jambatan gantung.



 

Jom start!!

 
Nampak rata je kann~

Well, its actually not ! Tengok gambar di bawah..... dah start menaik tuhh~

 

Tapak yang rata tidak selamanya rata, semakin bergerak, semakin mendaki tau ! Awal-awal memang jalan macam ni, bersimen elok, nampak best je nak hiking sampai atas. Tapi lepas beberapa langkah, pendakian sebenar baru bermula. 


Perghh, agak mencabar... 

Memang betul-betul memerlukan kekuatan tangan dan kaki. Masa naik tu, kena hati-hati melangkah satu persatu. Bila pegang something seperti kayu atau daun, pastikan akar tu kukuh, kalau tak... memang boleh terlepas dan terjatuh akibat tak seimbang...

Ada yang sampai terseliuh, maybe sebab tersalah step masa mendaki. So, dinasihatkan agar berhati-hati dengan langkah dan pergerakan semasa mendaki.

Oh, tali juga telah disediakan , maka gunakan sebaiknya. Di sinilah kekuatan tangan diuji, bila mana perlu berpaut pada tali untuk melangkah ke hadapan yang lebih tinggi

 
Muka dah penat gila mendakiiiiii....hahaha~




Ok, tabahkan hati..sayang nak patah balikk~ kena teruskan jugak.

 

Kalau sampai sini, maknanya dah berada di separuh perjalanan. Sikit je lagi..



 
Cahaya ! Haaa, maknanya nak sampai dahh :)

Setelah beberapa kali member cakap, sikit lagiiii, atas tuh nak sampaiii.....jom-jomm cepat.........tapi hakikatnya..... belom sampai..kih2~

And finally...............

 

Hello ! I'm JDT Blogger , Malaysian !





Ui, syoknya bila dah selamat sampai....


Muka puas hati berjaya TIDAK SEMBANG untuk sampai ke puncak!

Hehehe~


 
Ok, sudah sudah selfie....

Kat atas tu ada satu tiang tau.....ramai bergambar..tapi sebabkan ramai sangat, kami tak bergambar dengan tiang tuh

 

Jalan balikkk, member bawak lalu jalan yang rata.........
Tapi sebelum sampai kawasan rata, memang kena lalu jalan yang guna semasa mendaki tuh....

Di sini step pun kena betul, sebab ada yang berani berlari masa turun....
Me like........... ''WHAT?!" Boleh pulakkk lari-lari...sekali tersadung, menyesal kang~



Ok, ini bila dah settle hiking, bolehla berendam kat sini...huhu~
Ops, kalau tak nak hiking, nak datang hanya untuk berendam, memang boleh saja..


Dengan ini, maka berakhirlah misi ke puncak Gunung Lambak, Johor! hihi ~

Memang terbaikkk, enjoy betullah buat aktiviti macam ni sekali sekala, dengan members! Pembukaan 2018 yang menyihatkan ! Hehee~


Untuk kesihatan, untuk jantung, untuk diri sendiri jugak bila do something yang berfaedah ni.

Anyone pernah hiking? Or memang hikerss? Share sikit experience .... Hehe
============================================

Oh ya..penginapan? Haa...entri lain nanti share sikit pasal penginapan...Banyak je hotel ada. Tapi yang paling dekat, betul betul belakang dengan bukit tuh.

Seterusnya, nak share beberapa tempat makan sedap kat Kluang..........Perlukan entri khas for food...haha ~


See You Next Post Ok !


















Ahad, 18 Februari 2018

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

Hi, continue join giveaway :)

Nona tak pernah join GA yang hadiahnya tote bag..

So, first time nak rebutkan hadiah ni..hehe~


Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana
 Klik Banner Ye !
Harap sangat ada rezeki, and all the best to all yang join! Support blogger jommm kita !


Minyak Gonggang Giveaway By Pokcikblogger

Hi ! Kembali bersiaran! hehe~
Nak panaskan enjin hari ni, join Giveaway! Last day oi !





Jomlah joinnnn yop ! Minyak bukan sebarang minyakkkkkkkkkk~ hehe~