Sayangi kehidupanmu, isilah dengan perkara penting, kuatkan semangat
DISEMBER 2016 !!

Ahad, 4 Disember 2016

Anda manusia? Terjah 6 wesbite nih

Assalamualaikum. hellooooo !d

Image result for time quotes
Syukur masihh bernyawa hari ni......... senyum sikit :)

Ok, hari ni aku nak bagitahu pasal benda penting yang bergunaaa untuk semua manusia, demi hari ini dan masa depannn.... tak tipu!  ENAM WEBSITE ni korang kena hayati...kalau korang adalah manusia... sama ada korang parents ker, single ker.... or dah keje atau belummm~ HARUS SINGGAH ~ *so, sila lah baca sampai habisss*


                      ====================================================

Image result for cari kerja

First, hmm.aku tahu perasaan menunggu-nunggu orang panggil kerja..kannn ~ Teringin nak buat bisnes, tapi belum ade modal? So kena kerja dengan orang lain dulu..makan gajii giteww....haaaa..apa kata try usharr info  yang aku nak bagi hari ni :)


Jangan memain, ada 10, 000 jawatan kosong sektor awam yang khusus, telah disediakan oleh Government.my hanya untuk kita, penduduk Malaysia tau !


Ok, kalau tak nak yang tuh, apa kata korang cari dalam sektor kerajaan pulak? Haaa...faedahnya memang banyak sungguh la..orang selalu kata, bertuah laaaa dapat keje kerajaan, terjaminnnnn ! Itu ini boleh dapat, tak ruginyaaa... fuhhh, cuti ponnn boleh tahannn,,, kann ~

Klik Jawatan kosong kerajaan untuk tahu lebihh banyak peluang yang tersediaaa..... jangan cakap hakak tak payung !!!!!


Image result for cari kerja

Apa...? Nak lain lagi? Haaa... apa kata korang tengok portal nih, Bestnya sebab, dalam portal ni. majikan boleh submit dan publish teruss tawaran kerja kepada sesiapa yang berminatttt.......... Ha.... syokk kann? Lepas ushar2, agak2 suka..boleh direct je tanya majikan.... then majikan pun leh laju laju offer.... Fuhhh, bagus gak tuu !

Klik Kerjakosong.co kalau tak nak terlepas peluang ni yaaa !


Image result for time



Now, lemme tell you pasal sistem yang aku rasa terbaekkkkkk ni haaaaa !

Image result for saps ibu bapa

SAPS ibu bapa.  Ianya ringkasan daripada Sistem Analisis Peperiksaan sekolah. KPM membangunkannya khass untukkkk ibu bapa atau ahli keluarga yang berkobar-kobar nak tahu keputusan exam anak-anak. Hanya isi no kad pengenalan dan nama penuh si anak...then bolehlah tahuuuu result dorang..kalau dorang sorok-sorokk pun..hehe~

Tapi, anak anak nak buat surprisee punn, x jadik la..hahaha~


Next, kemudahan untuk guru guru.


Related image
Nama diberi APDM... bermaksud, Aplikasi Pangkalan Data Murid. Web ni dah senangkan kerja cikgu nak key in segala data murid seperti..kehadiran, subjekkk dan macam-macam lagiiii ~



Image result for time


Yes, settle bab di atas..... website keenam aku nak bagitahu bagi mereka yang bekerja sebagai penjawat awam..... betul betul mudahhhh laaa :)

Image result for hrmis


Nahhhh...tu diaa.....  HRMIS ??!!  

HRMIS ini merupakan aplikasi online yang easy go, dikenali sebagai Sistem Maklumat Pengurusan sumber Manusia ataupun dalam bahasa inggerisnya Human Resources Management Information System. Berguna bagi mereka yang nak apply cutiii.... ataupun update pape info peribadi dari semasa, ke semasa.....



Haaaaaaaaaaaaaa..... apa lagi fikirrr? terjahhhhhhh semuaaaaa lah awokkkkk ! Dahh, nak keluaqq sat ~


Image result for time quotes











Sabtu, 3 Disember 2016

AMALAN : Doa memakai pakaian

Assalamualaikum,hai!

Hari ni just selingan, sambil sambil reminder..............


Sebelum memakai pakaian, apa salahnya kalau mulakan dengan doa ?

Haaaa.bagi yg maybe dah terlupa atau tak pernahhh tahu......................


boleh amalkan doa ni ............ Nona sbnrnya pun mengingatkan diri sendiri, yang selalu alpa dan malas amalkan....walhal benda baik......ye dop!


Image result for doa memakai pakaian  




semoga diberkatiNYA...............AMIN !

Selasa, 29 November 2016

Ade murahhh kat Lazada !

Assalamualaikum, hai !

Ni kisah pendek jer..............

Ok, minggu lepas, aku da selamat mengushar harga filem for Instax camera, weeehuuuu!

Hari tuh kan menang contest Lazada, so aku berjaya dapat kamera instax tuhh, hehee~


Now, dah habis pulak film nya, ade dua dalam sekotak.



Image result for instax film
So, aku ushar kat luar, harga ade beza...beza tak banyakkkk punn..kalau setakat rm 4.00 beza untuk pembelian dua kotak...........tapi tetapppp ADE MURAH. Kannnnnnnnnnn?? Campor pos la tuhh ~


Then, aku order gak, sebab niat nak guna time senior aku kahwin, 4 hb nih..inshaALLAH ~

Perghhhhhhhhh, memang pantasss service !

order 27 hb, 29hb dah sampai der !


Serious aku happyyy ! Even memula tuhh driver call, x jmpe tmpt akuuu..........risau kang dia patah balikkk..hahaha~

Lepastu, yg aku memang risau, masa pmbelian hari tuh, aku p letak alamat emel yang aku da  lupa passwordnye, haishhh! Terus komen kat IG Lazada. wawahwahaa~

Tengok-tengok..okay je..dah selamat hari ni....................


Syukur, 29/11/16, selamat sampai barang...........first time shopping kat Lazada........tak sngka ! duit terrbang! huhu~


Related image
Haaaaaaaaa..lega da ada....cuma nak try nanti...............dan guna elok elok..............~




PINK KALER ! manyak comel kannnnnn ! So, pergilah shopping yang sale sale yaaaaa :)