Bulan Kemerdekaan, Cintailah Malaysia
SEPTEMBER 2016 !!

Rabu, 28 September 2016

Best kan jadi student praktikal ?

Assalamualaikum, haii !

Helooo silent reader, and anyone pun yang jengah :)


Syukurrr, masihh bernyawa..masih boleh membaca, mendengar lagu..boleh usik mengusik hari niii ~

Ini kisah beberapa hari lalu.....

Ade sorang student praktikal, telah tamat tempoh praktikalnya. Nama manja, Epul. So, kami pun plan nak makan-makan untuk diaaa ~ best kan jadi student praktikal? TAPI tempat aku dulu takde ponns, Lap air mata....

-----------------------------------------------------------------------

Nah, pilihan kami..........KFC !!!! Nyummyyy gituuuu, tuuu !!!!


Image result for kfc masai 

Sekadar gmbr hiasan, kami pergi waktu malam, tapi lokasi sama seperti di dalam pic ok

Inilah majlis perpisahan yang tidak kering gusiii~


Ramai tu, bolehla..aku ngn adik aku sampai dulu.. Cukup 7 orang baru makan sesama. Sepatutnya ade satu lagi mek Kelate, tapi dia shift malam, tak dapatlah joinn makan makan...

Image result for kfc

Gambar set jimat kenyang aku takde, cuma seketul ayam, kentang wedges, kentang fried and air gas tu.. 

Asalnya dah kenyang, sebab dah dinner kat rumah, saje kenyangkan perut awal awal, tapi takde full sangat...cuma bila dh sampai tu, alaaa..nnti boring plak, so....beli gakla..hahahaa... boring pulakkkk, alasannnnn ~~~~~


MEMANG TIDAK KERING GUSI !!

Kenapa tidak kering gusi? Sebab semua nyaa suka bercerita, suka bergurauuu senda, maki maki, ehh, takdela..hahaha~ Happening maybe sebab, dah lama tak duduk, makan sama-sama berhiburr, selalu kat kantin je, tu pun x cukup korum... Yela, time kerja lelain ~


#MUKASEMUANAKGELAK

Lagi best sebab, Epul tu, sorang je lelaki dalam perjumpaan tu, Orangnya malu2, pendiam pun iye, tapi jenis boleh layan, kita buat lawak, dia paham, boleh gelak jugak..bagus2, calon menantu yang baikkk !!!!! Kat lab, dia jela lelaki yg buat kerja lab, bekerja dengan wanita-wanita besi yang lain...fuhhhh ~ LAYAN je kann hadikkk ! wawawaaaa~


Kak Ain, dok cerita jellyfish dia je dah berapa lama gelak, mashaALLAH ! dengan bahan bahan aku, lagi lah..mashaALLAH, takpeeee..aku maafkan, bahahahaha~

Kami gelak je..sampai turn bagi ucapan jela, ade serious, tapi tak serious sangat lahh..ade jela benda lawakkkk, adoii.... u all memang sweet ! Kehadiran kek Mocha membawa kelainan , KENYANG ! blurrrpppp~ Aku suka air mocha tapi dah jadi kek, macam innovation bagi aku, kah3~



Bila dah dekat dua jam jugak berborak santai, makanan licin, air pun kosong....mata dah layu, esok pun kerja... maka berniat untuk balikk~ Anak dara dilarang balik lewat-lewat malam (kat U dulu lain laa.. pffttt)

TAPI

LET TAKE A PICTURE !! NO ! MANY PICTURES HAAA !!!!

 

WE ARE HAPPY !!!!!!! WE LOVE YOU EPUL !!!! EPUL LOVE US !!!!
WINKKK ~

 
POSE yang kami buat semua ikut gmbr belakang tu sebenarnya, jadi contoh..
okay, bagus kan camni 




Kau tengok, kemarahan budak tu, tapi aku tetap cool, bak puteri hijau
Tah kenapa time tu nak pakai kaler Fiona bini Shrek tu, ahahaha ~
Saya pun LOVE ko oranggg ~ Jom kita berkawan sampai beranak cucu~ 
Ehh, Atau mcm lagu KRU, sampai Jannah....

Ok, sweet lol~


Ade je gambar lagi, tapi gegar bagai.... dengan Itah punya helmet pink comel pun adoooo`

Haaaa, okay lah...senang cerita, jamuan perpisahan bersama Kak Ain, Fatin, Itah, Kak Dijah dan EPUL is the sweet moment ! SEMPOI, depan depan orang ramai punnn kau boleh gelak gelak tangkap pic, abaikan mata mereka yang lainnn, huhuhu..hari ni je nampak...esok esokkk takde kann :) Epul kann :) Lambat lagi kalau nak ketemu lagi donggg !

Sama-sama kita doakan Epul:-

Semoga bahagia dan berjaya dunia akhirat
Semoga murah rezeki dan diberkati
Semoga tabah dalam kehidupan yang berliku-liku
Maintain sikap rajin dan fokus

AMIN !

Image result for goodluck


SELAMAT JALAN ADIK ! KER BAKAL ADIK IPARR, kui5~
















Selasa, 27 September 2016

Santai Selasa- Atuk kembarr

Assalam, haiiii !!!!

 Syukur masihh bernyawaa... Tabahlah melalui hari hari yang mendatangg....perhatikan gambar cute iniiiiiiii..... Suka tengok that !

 Ahahaha, boleh gelakkk suka ria, comel that face, oh baby !!!!

Bila atuk kembar, mana atuk awak.......sayangggg? Bahhahahah ~

Dia pun tahu confusee ehhhh ?

Ker pic edit jaa??

Sumber : Facebook


Isnin, 26 September 2016

Sultan Razia, satu-satunya Raja Wanita Islam Pertama di India

Assalamualaikum, and haii-haii !!!!

Alhamdulillah masih bernyawa.......... hingga hari dan saat ini..

Okay, Siapa Sultan Razia? Haaa..Wanita yang cantik dan berani .......... :)


Image result for sinopsis sultan razia


Adaptasi dari kisah sebenar mengenai sejarah kesultanan di India.

Image result for pelakon sultan razia

Start dari Iklan lagi aq dah tertanya-tanya story line dia camne lah agaknya...nak sangat tengok... dah lama tak tengok cerita beristana bagai..........drama ni start dari 31 Ogos hari tuu..tapi aku marathon tengok kat myfilm4u

Image result for pankhury awasthy

Aku suka tengok perwatakan yang dibawa Sultan Razia dalam cerita nii :) Pelakon ni cantik woiii, namanyaa Pankhuri .

Image result for pankhury awasthy

Image result for pelakon sultan razia

Setakat yang aku tengok, dia belum jadi Sultan lagi..tapi takpe..85 episod kann ~

Sedih sangat apabila kasihnya kepada ayah, ayah yang menjadi Sultan menyayangi anaknya tapi salah faham berlakuu dek kerana konflik yang dibuat keluarga tirinya, sangat jahat dan kejamm , sampai saling membunuhhhh wehh !!!! Nangis jugak kalau tengok sorang sorang, bahahaha ~

Tambahan lagi bila tengok orang kepercayaan dan rakyat dibunuhh, masyaALLAH !

TAPIIII

KISAH BENAR LEBIH TRAGIS ! 



SINOPSIS :

Drama Razia Sultan ini mengisahkan tentang Razia, anak perempuan kepada Shams-Ud-Din Iltumish dan juga cucu kepada Qutub-Ud-Din Aibak. Beliau dibesarkan seperti seorang anak lelaki dan dilatih untuk menguasai ilmu pedang dan menunggang kuda. Pada usia yang muda, Razia telah menunjukkan minat dalam hal ehwal politik dan bercita-cita untuk memperjuangkan hak sama rata antara lelaki dan perempuan. 

Razia juga merupakan seorang Puteri yang berjiwa rakyat dan pemurah hati. Beliau selalu menyelinap keluar dari istana untuk membantu golongan miskin pada zaman kanak-kanak. 

Konflik bermula apabila Shah Turkan iaitu bekas perempuan simpanan Iltumish muncul bersama dengan anak lelakinya untuk merebut kuasa. Shah Turkan ingin menjadikan anaknya sebagai pewaris takhta. Iltumish berjaya menggagalkan muslihat tersebut dengan mengisytiharkan pemerintah Delhi yang seterusnya akan ditentikan dengan pertarungan. Pemenang tersebut akan menjadi pemerintah kerajaan Delhi baharu. 

Beberapa pertarungan yang hebat telah berlaku sehingga menyaksikan Nasser dan Rukn-Ud-Din yang berlawan untuk takhta pemerintahan Delhi. Sayangnya, Nasser telah dikalahkan oleh Rukn-Ud-Din. Razia mengesyaki Shah Turkan bertanggungjawab ke atas kekalahan abangnya, Nasser. Beliau berusaha untuk membuktikan bahawa Shah Turkan telah menggunakan helah untuk mengalahkan Nasser. 

Tergugat dengan kewujudan Razia dan Naseer, Shah Turkan telah merancang untuk membunuh seluruh keluarga diraja itu bagi memastikan hanya anaknya yang layak menjadi  pewaris takhta kerajaan Delhi. Suatu hari, Razia terkejut apabila menjumpai mayat abang serta seluruh keluarganya.
Apakah yang akan terjadi kepada Razia? Bagaimana Razia mengatasi kehilangan seluruh ahli keluarganya dan bangkit untuk melawan Shah Turkan dan Rukn-Ud-Din. 

Takdir atau pilihan? Perebutan takhta, pergolakan politik, pengorbanan cinta dan pengkhianatan datang menguji kecekalan dan kebijaksanaan sang Puteri yang ceria, pemurah dan juga seorang pahlawan yang berani menerusi drama bersiri Hindustan ‘Razia Sultan’ 


KREDIT to : SINI


Image result for sinopsis sultan razia

Ok lah, aku memang minat dengan cerita perihal sejarah terutama jika ianya bukan tertumpu kepada peperangan sahaja. Terselit elemen lain, confirm best tauu ! hahaha

So, sesiapa belum tengokk, bukaklah TV 3, jam 4-5 petang tauuuuuuu ~ tak pun, marathon je macam akuuuu, kat myfilm4u.com

Image result for sultan razia

Hijau kuning tu jadi mak tiri, seorang penariii, wohoooo~

Image result for  sultan razia


Image result for sultan razia 



Image result for sultan razia