Kuatkan diri, terus merancang baik baik
JANUARI 2017 !!

Isnin, 23 Januari 2017

Contest Mewah :- Bila dan kenapa aku belajar buat blog?

Assalamualaikum, hai !

Syukur masih bernyawa. Boleh sambung entri banyak banyakk lagi.

Aku nak sangatt join contest  nih, sebab aku tahu mesti ada orang stalk aku, nak tahu bila dan kenapa aku belajar buat blog..kan? So, eloklah aku share benda benda baik nih.. di samping support blogger lain..heheh~ Hadiah nya mewahh uols ~ Boleh tambah tambah rezeki...

Related image

Ok.

Aku mula belajar buat blog sejurus habis SPM.. Semangat betul tau, siap beli buku untuk belajar buat blog ~ Takde sapa tahu.

Kiranya, dah 6 tahun lebih berkecimpung bersama blog aku ni. Satu-satunya blog persendirian. Awal-awal dulu, memang tak tahu nak tanya sapa, dengan Facebook pun kurang digunakan... So, melalui buku, menjadi panduan. Ala, internet okay, cuba jela start belajar buat blog. Huhu~

Image result for life
Kenapa aku nak sangat belajar buat blog??

Haaaa, awal awal dulu, suka suka nak belajar berblog...sebab... aku teringin meluahkan rasa kat sini. Pasal pakwe lah, pasal hati terluka lah..hahahahaha~ Dushh! Ni serious, siap komen komen blog Girlfriend baru si EX. hihi. Then aku suka nak try n error HTML yang ada... comel comel gitu

Tapi lama kelamaan dah kenal team blogger yang lain, aku mula merasakan... aku kena gunakan blog nih untuk share sesuatu yang best dan berguna gak,,bukan luahan hati semata. Guna blog untuk mengumpat...takde guna, tapi untuk mengkritik, mungkin ya ! Sambil-sambil join contest, berfaedah gak lahhh.... ada rezeki, haaa, lebihhhh berfaedahhhh dong.

Aku pun suka baca perkongsian dari blog lain, dapatlah kenalan baru and pengalaman gitu.

So, hari ni aku nak share sikit Tips nak belajar buat blog.


1. Tanam minat

Aku rasa, buat apa pun kena ada minat. Biar tak separuh jalan. Kalau kau tak minat, setakat register lepastu kau takkan update apa apa sangat. Kalau kau minat, memang akan godek html atau layout yang ada. Konsep dan Theme apa nak letak kat blog.. susunan camna, entri fokus cerita apa...dan banyakkk lagi.. bila minat, memang kau akan cuba edit sana sini... sebab seronok tau...  Dan kau tak bosan atau penat hidup bersama dunia blogging.

Nak start, korang boleh belajar kat SINI


2. Godek godek blog sendiri dan orang lain

Ini wajib ok. Macam kau baru beli hp baru, IPHONE 7 contohnya, mesti kau godek habis,  mana yang kurang lebih... semua aplikasi nye kau nak tahu. Kan? Same as blog lah. Kenali sedalamnya.

Dan tengok blog orang lain. Biasanya, aku start tengok blog yang buat tutorial..dan aku suka try sampai bolehh... Puas Hati tau ~


3. Update dan blogwalking

Ye, kalau tak update, ada apa je kat blog kan? Haha, then kena blogwalking. Kalau tak singgah blog orang lain, mcm mana dorang nak tahu kewujudan blog kau? Dan macam mana kau nak harap dorang balas komen kat blog mu?

Kalau punn dah follow, tapi tak update, mesti orang lain malas nak menyinggah blog you... Dan..bukan sahaja update blog, apa kata update sekali status kat FB, bagitahu link blog... sekarang ni, banyak dah Group Blog-blog kat FB, senang sangat lah nak war warkan link blog..dan belajar buat blog.



Ehh, so, dah tahu nak buat apa? Yang nak join ?
Jomlah meriahkan oi...klik banner...

Ok, yang nak start belajar buat blog? Semangat, semangat ! Klik banner bawah tu yoooo









Teruskan niat menjadi blogger, sambilan atau sepenuh masa
Ini kerja halal. Jika ke arah yang betul.


Contest ini turut disertai oleh


1. Calrase Patrick  (dapat bayaran RM30)

31 DAYS CHALLENGE :: Wallpaper hp atau laptop

Assalamualaikum, hai !

Mari menyambung challenge nih !

 

So, it is no 15 ! Wallpaper hp or laptop kan ~

 

Jelas dan nyata, dari awal dapat laptop ni dari adik aku, meman guna wallpaper ni..uihh, suka sangat
Tak pernah la tukar buat masa nih.. huhu ~

Sebab, ada masanya, aku tak dapat work smart je, kena work hard gak ~
Then, memang konpem ada kegagalan.... so, need to learn from failure right?


 

Hihi, ni diaaa.... malas letak pape, sebab hari tu...ade tukar tukar sim, terus kosong lorhh~

So, tengok bila mood rajin datang...

Ok, tunggu next post, next challenge.... terasa nak join contest...

TUNGGUUUUUUU




31 DAYS CHALLENGE :: MEDIA SOSIAL SAYA

 

Assalamualaikum, hai !

Sambung no 14, aku salu update dan aktif di mana?

Haaaaaaaaaaaaa~
Dengan sepantas kilat, nona akan update :-

Bagi yang nak mngenaliku lebih dalam..... ecechhh~

Boleh stalk saya di 

IG :- @gelaktawa

Youtube untuk disubscribe :- 



Ok lah, sekian saja.
Nak siap siap gi kerja pulok ehhh~

Baii, take care!